perjantai 3. elokuuta 2012

Videon käyttö nettimarkkinoinnissa




Video on yksi helpoimmista ja visuualisesti parhaista tavoista tuottaa nettisisältöä. Hyvin toteutetulla videolla saa paitsi kerrottua tuotteestaan tai palvelustaan asioita, joita ei ole välttämättä helppo ytimekkäästi kertoa sanoin. Toisaalta hauskoja tai muuten hyviä videoita jaetaan eteenpäin sosiaalisessa mediassa ja tällöin saavutetaan markkinointihyötyjä, joita ei välttämättä rahalla suoraan saa. 

Kysymykseen ”millainen on video netissä?” ei varmasti ole yhtä ainoaa vastausta ja toimijasta sekä kohderyhmästä riippuen vaatimukset vaihtelevat. Yleisellä tasolla voisi kuitenkin sanoa, että monenlaisille videoille on paikkansa netissä ja oikein käytettynä kaikista voi olla hyötyä markkinoinnissa. Videomarkkinoinnin kikkakukkaro on laaja, ja kaikkea ei ole helppoa pistää yhteen blogiin, mutta tässä kuitenkin muutama poiminta asioista, jotka vaikuttavat videon merkitykseen ja menestykseen markkinoinnin kannalta.

Laatu

Videon laatu on netistä puhuttaessa vaikea määritellä tarkasti. Perinteisen, tv:stä ja elokuvista tulevien laatumääreiden perusteella luokitteleminen saattaa johtaa harhaan. Tämä siksi, että onko laadukkuutta se, että jotkin tekniset kriteerit toteutuvat, vai se että mahdollisimman moni ihminen näkee videon ja haluaa kertoa videosta muillekin.

Kun yritys tuottaa videomateriaalia, on laatu tärkeää ottaa huomioon. Erityisesti jos tarkoituksena on tehdä yrityksen toimintaa esittelevä video nettisivujen etusivulle tai vaikkapa televisiomainokseksi, on syytä käyttää ammattilaisia ja tehdä parasta mahdollista laatua. Tällöin on ihan toimiva lähtökriteeristö laadulle käyttää vakiintuneita määreitä esimerkiksi juuri tv-maailmasta. Blogiin valittu video on hyvä esimerkki tyypillisestä, perinteisiä arvoja kunnioittaen tehdystä nettivideosta. Onko video hyvä tai ei - se ei ole tämän blogin aiheena:)

Kuitenkaan aina ei tarvita ammattilaisia, vaan pienellä keskittymisellä voi yritys tehdä videoita omatoimisestikin. Netissä on usein tärkeintä selventää jokin tietty asia ja laatuvaatimukset ovat sen mukaisesti kevyempiä mm. teknisten ominaisuuksien, ohjauksen, kuvauksen, leikkauksen osalta. Tällöin pystyy jopa itse tuottamaan videoita.

Erityisesti sosiaalisessa mediassa leviää jopa parhaiten hauskat sattumukset, jotka ovat sattuneet tallentumaan videolle. Tuolloin ei videon toteutustapa ja laatu perinteisessä mielessä oikeastaan ole missään merkityksessä, vaan se mitä sisältöä videossa on. Ei ole välttämättä helppoa saada aikaiseksi materiaalia, jotka ovat hauskuuttavia tai muuten tavallisuudesta poikkeavia. Tällaisen videon toteuttaminen on todella haastavaa ja laadun ratkaisee se, kuinka paljon videota on netissä katsottu ja jaettu eteenpäin erilaisissa kanavissa lukijoiden toimesta.

Pituus

Menestyksekkäät nettivideot eivät useinkaan ole kovin pitkiä ja on myös tutkimuksia, joiden mukaan lyhyet videot katsotaan useammin loppuun saakka. Jopa siten että mitä lyhyempi video, sitä paremmin se katsotaan läpi (aiheesta enemmän Wistian blogissa). Toisaalta mobiililaitteiden yleistyminen voimistaa tarvetta nimenomaan lyhyille ja ytimekkäille videoille.

Onkin syntynyt mielenkiintoinen uusi videoiden jakopalvelu nimeltä Viddy
Viddyn ideana on lyhyesti sanoen se, että videon enimmäispituus on vain 15 sekunttia, eli pituutta on rajattu aivan kuten Twitterissä viestien merkkinen määrää. Tämä kuulostaa äkkiseltään helpolle, mutta jos esimerkiksi pitäisi esitellä kylpylähotelli tällaisella videolla, niin miten sen tekisit? Vaatii erittäin paljon paneutumista. Toisaalta Viddy-palvelussa on tällä hetkellä todella paljon erittäin outoja jopa turhia videoita, joiden lataamisen syy saattaa jäädä katsojalle hämäräksi.

Sisältö

Sisältö on ratkaisevan tärkeää netissä – niin aina todetaan. Mutta millainen videon sisällön pitäisi olla?

Yksi tärkeä asia on pitää videon aiottu viesti kirkkaana. Eli mielellään yhteen videoon sisällytetään yksi viesti, yksi asia joka videolla halutaan kertoa. Tämä ei välttämättä ole aina helppoa, kuten jokainen videoita joskus leikannut tietää – kun kuvattuja materiaaleja katselee koneella, niin tulee helposti halu laittaa mukaan kaikki onnistuneet pätkät, vaikkeivat ne asiaan liittyisikään. Toisaalta materiaaleja kuvattaessa olisi syytä keskittyää aiheeseen.

Video kannattaa aloittaa hyvällä tai jopa parhaalla sisälöllä. Sisällön osalta perinteinen elokuvista tuttu loppuhuipennus-tyylinen rakenne ei välttämättä toimi lyhyissä nettivideoissa. Kuten jo videon pituudesta puhessani mainitsin, lyhyet videot katsotaan helpoimmin kokonaan. Täten jos heti videon alussa saadaan kiinnostus heräämään, niin silloin sitoutuminen katsomiseen on parempi.

Hakukonenäkyvyys

Ihan ensimmäisenä ei välttämättä tule ajateltua, että videoilla voisi olla merkitystä hakukoneissa, mutta toisin on. Videoilla on jopa etulyöntiasemaa verrattuna tavallisiin sivuihin, mutta onnistuneen videon hakukoneoptimoinnin tekeminen ei ole täysin samanlaista, kuin normaalisivuilla.

Helpointa saada video esille ja hakukoneiden tietoon on ladata video YouTubeen. Tällöin kuitenkin liikenne ohjautuu YouTubeen, eikä omille sivuille, missä yleensä konversio tehdään. Lataamalla videon omille sivuille, saa videon hyödyn osoittamaan suoraan kotipesään. Tällöin pitää tehdä tarkoin videon toimenpiteet, joiden avulla hakukoneiden robotit löytävät videon (videon sisältöähän hakukoneet eivät voi tulkita). On mm. lisättävä robot.txt jokaiselle sivulle jossa video on, nimettävä videot oikein, title tagi tulee tehdä oikein, jne. TechCrunchin artikkeli video SEO:sta

Videoita ladataan verkossa satoja miljoonia päivässä, joten kannattaa hetki miettiä, onko oman yrityksen videonäkyvyys kunnossa. Jos ei ole, niin kannattaisi varmaan jotain tehdä.

Ei kommentteja: