tiistai 9. lokakuuta 2012

Go mobile - mobiilisivut ja markkinointi


Tämä kirjoitus on tehty aivan totaalisen alkutaipaleella tarpoville mobiilimarkkinoijille. Kirjoituksen ei ole tarkoitus olla tyhjentävä tietolaari siitä, miten mobiilimarkkinoinnin avulla revitään yritykselle mahdollisimman paljon kauppaa, vaan pikemminkin tarkoituksena on kiinnittää lukijoiden huomio siihen, että mobiilimaailma on jo rullannut jonkin aikaa ja että toimenpiteet tulee aloittaa heti, jos aikoo päästä kelkkaan mukaan.

Mitä, missä ja miten mobiililaitteita käytetään

Lähde: Morgan Stanley Mobile Report 

Mobiililaitteella tarkoitan tässä kirjoituksessa älypuhelimia ja tablet-laitteita (jätän siis huomiotta sms-markkinoinnin, koska en siitä välitä enkä oikein tiedäkään asiasta mitään). On esitetty väitteitä, että vuonna 2014 mobiililaitteilla selattaisiin nettiä enemmän kuin tietokoneilla (kannettavat ja pöytäkoneet, myöhemmin puhun vain pöytäkoneista helpottaakseni kirjoittamista). Tämä voi myös tapahtua nopeammin, mutta ainakin näissä Ciscon ennusteissa vuosi 2014 on tärkeä rajapyykki. Tällä hetkellä ollaan Suomessa vielä alkuvaiheessa, kuten alla olevasta mobiililaitteiden ja pöytäkoneiden nettiselausten määrää ilmentävästä kuvasta näkee. Huomattavaa kuitenkin on, että arvio kehityksen nopeudesta on exponentiaalinen, eli nykyhetkeen ei kannata tuudittautua – kehitys saattaa olla arvioitua nopeampaakin.

Kokeile QR-koodia älypuhelimellasi.
Mene puhelimesi selaimella esim.
osoitteeseen www.upcode.fi ja lataa
koodinlukija + toimi ohjeiden mukaan.
Toistaiseksi mobiililaitteilla käytetään nettiä hiukan eri tavoin kuin pöytäkoneilla. Mobiililaitteilla haetaan paljon tietoa ns. paikan päällä. Eli toisin sanoen liikkeellä oltaessa, esimerkiksi matkustettaessa etsitään paikkaan ja ajankohtaan liittyvää tietoa, kuten vaikkapa saman päivän tapahtumatietoja. Toinen suuri syy käyttää mobiililaitteita verkossa on sosiaalinen media – yhä kasvavissa määrin älypuhelimen omistajat kertovat ja jakavat kokemuksiaan välittömästi. Lisäksi kaupoissa saatetaan ennen ostopäätöstä tutkia tietoa netistä samoin kuin vertailla hintoja. Tuloillaan Suomeen on myös monissa maissa suosittu tapa ohjata ihmisiä kaupoissa, käyntikohteissa, nähtävyyksissä yms. relevantin tiedon pariin QR-koodien avulla, mikä lyhyesti sanottuna tarkoittaa sitä että labyrintin näköisen kuvan (katso kuva) skannaamalla älypuhelimessa saadaan esitettyä koodiin sidottu tieto, mikä yleisimmin on tietyn verkkosivun avaaminen. Tuloillaan on myös NFC-koodin käyttö. NFC (Near Field Communication) tarkoittaa arkisuomeksi sitä, että kun puhelin, jossa NFC on mahdollistettu viedään lähelle (etäisyys senttejä) soveltuvaa tiedonlähdettä, voidaan puhelimeen/puhelimesta siirtää tietoa radiotaajuuksilla. Yksi mielenkiintoisimmista sovellutuksista NFC:llä on maksaminen, esimerkiksi luottokortin integroiminen puhelimeen.

Mobiililaitteitteilla on joitakin isoja eroja tietokoneisiin nähden ja verkon selailu mobiilaitteilla on siten erilainen kokemus. Muutama isoin ero:

  • Mobiilimaailman suurin ero perinteiseen verkon käyttämiseen tietokoneilla on siinä, että älypuhelinten ja tablettien näytöt ovat selkeästi pienempiä kuin tietokoneiden. Täten ”normaali” verkkosivu ei mahdu kerralla mobiililaitteen näytölle ja varsinkin älypuhelimessa joutuu zoomailemaan ja liikuttelemaan sivua todella paljon. 
  • Mobiililaitteita myös käytetään sormilla kosketusnäytöltä, mikä on aivan eri asia kuin hiirellä klikkailu. Tämän vuoksi mobiililaitteille suunnitellun sivun tulee olla mietitty siten, että myös peruskönsikkään nakkisormilla voidaan sivua selata ja esimerkiksi painaa tai osoittaa alasivun painiketta. Tällöin painikkeen tulee olla suhteellisen iso sivun kokoon nähden 
  • Mobiililaitteita käytetään usein hitaammilla yhteyksillä kuin pöytäkoneita. Tästä johtuen mobiilisivut eivät voi olla kovin raskaita, koska sivujen latautumiseen menee muutoin tuskallisen kauan. Tämä tosin onneksi paranee päivä päivältä 

Muutama sana tavoitteista ja muustakin


Kaikki markkinointi alkaa yleensä tavoitteista, vaikka se välillä tuntuu unohtuvankin. Liian usein aletaan tuohuamaan jotain, kun kilpailijakin tekee. Rahaa säästyy aina tekemällä hyvän pohjatyön ja ymmärtää mitä on tekemässä. Kun alat tekemään mobiilisivuja, niin on hyvä havaita ensin ainakin nämä asiat:

  • Ymmärrätkö riittävästi, mitä olet tekemässä? Oletko esimerkiksi ennen mobiilimaailmaan pomppaamista sisäistänyt ihan tavallisen internetmarkkinoinnin perusteet? 
  • Ketä ovat yrityksen asiakkaat? Jos tavoittelet verkossa vain kontakteja räätälöityjä tarjouksia varten, ei mobiilimaailma välttämättä ole aivan ehdoton (ei ole ehdoton vielä, ymmärrän jos joku on erimieltä:)) 
  • Oletko miettinyt tavoitteen mobiilimaailmalle? Tavoite voi olla minun mielestäni jo uuteen aikaan valmistautuminen ja oppiminen, mutta todella suositeltavaa on koettaa asettaa asioille lukuarvoja, kuten esimerkiksi uniikkien selaajien määrä (se ihan perustavoite), yhteydenottojen määrä (netissä tai soittamalla – mobiililaitteilla on kätevä soittaa sivuilla olleeseen numeroon painamalla numeroa), uusien Facebook-tykkääjien saaminen (kun asiakas on paikanpäällä, on helpompi saada ihminen tykkäämään yrityksestä), jne. Yleisesti ottaen markkinoinnin onnistumisen paras tavoite on syntynyt kauppa. 
  • Oletko valmis kehittämään palvelua, eli sivujasi jatkossakin? Ikävä kyllä täytyy sanoa, että netissä kaikki kehittyy nykyisin sitä vauhtia, että kahdessa vuodessa palvelu kuin palvelu alkaa näyttää antiikkiselle, jos ei jatkuvasti kehitetä. 
  • Voiko yrityksesi markkinoinnin mobiilissa hoitaa ilmaispalveluissa? Kaikkien yritysten ei aina ole järkevää tehdä erillisiä mobiilisivuja, jos tiedonjako voidaan hoitaa yrityksen esimerkiksi Facebook, Google+ tai Twitter -profiilissa, jotka ovat erinomaisesti optimoitu mobiililaitteille. 
Kun yritys on tehnyt itselleen hyvät mobiilisivut järkevin tavoittein, on varmasti matkan varrella miettinyt myös toimintaansa ja markkinointia yleensä. Voisin sanoa, että mikäli yritys päätyy olemaan toteuttamatta mobiiliystävällisiä verkkosivuja, on taustalla toivottavasti ollut todella perusteellinen harkinta ja selvitys.

Ota ensimmäinen askel – siirry responsiivisuuteen


Mistä sitten kannattaisi lähteä liikkeelle? Kysymys, johon saa helposti melko erilaisia vastauksia riippuen siitä keneltä kysyy. Jakaisin kuitenkin asian seuraavasti:

  1. Jos yrityksesi toimii vakavissaan verkkomarkkinoinnin suhteen ja luet kuitenkin tätä juttua ihan uutena tietona, ota ihmeessä yhteyttä ammattilaisiin välittömästi. Varaudu selvittämään mikä on tavoitteesi ja kuka on asiakkaasi. Niin, varaudu myös maksamaan palveluista. 
  2. Jos verkkomarkkinointi on vain osa toiminnastasi, mutta haluat kuitenkin jotenkin olla pelissä mukana harkinnan jälkeen, niin suosittelen aloittamaan verkkosivuista ja muokkaamaan ne mobiililaitteille ystävällisiksi. 
Mobiiliystävällisyys voidaan tavoittaa monin eri tavoin. Voidaan esimerkiksi tehdä niin yksinkertaiset sivut, että ne latautuvat hyvin pienissä laitteissa. Tai voidaan tehdä omat erityiset mobiilisivut, jolle käyttäjä automaattisesti ohjautuu selatessaan nettiä mobiililaitteella. Mobiilisivut on tehty tiettyä mobiililaitetta ja näytönkokoa ajatellen, eli esimerkiksi 4.5 tuuman älypuhelimen näytölle. Tämä ei ole kovin kätevää, sillä esimerkiksi tablet-laitteiden käyttäjät eivät puolestaan saa 10 tuumaisilla näytöillään kaikkea irti kännyköille optimoiduista sivuista. Tämän johdosta on kehitetty ns. responsiivinen design ja se on järkevin ja tämän hetken kuumin tapa tehdä mobiiliystävälliset sivut. Jatkossa puhun vain responsiivisista sivuista.

Responsiiviset sivut yksinkertaisesti sanottuna on sellaiset, jotka skaalautuvat oikeaan kokoon käytetyn selailulaitteen koon mukaan. Tällöin sivun näkymä ja asettelu muuttuvat automaattisesti laitteen mukaan. Erona siis erillisiin mobiilisivuihin on se, että yhdet ja samat sivut käyvät kaikissa tilanteissa. Voit esimerkiksi kokeilla Roll Risteilyjen responsiivisilla sivuilla miten homma toimii. Kun olet sivuilla, nappaa hiirellä kiinni sivun alakulmasta ja vedä sivua kasaan ja huomaat kuinka sivun osaset vaihtavat paikkaa. Huomaat varmaan myös, kuinka ihan viimeisessä vaiheessa esimerkiksi alasivuvalikot ovat jo suhteessa koko sivun levyiset ja alakkain, kun ne sivun pöytäkonekoossa on ”normaalin” kokoiset sivun kokoon nähden ja sijoiteltu sivun yläosaan vierekkäin.

Responsiiviset sivut luonnollisesti toteuttaa joku ulkopuolinen taho, kuten mainostoimisto tai vastaava. Tällä hetkellä on menossa Suomessa (ainakin harvaan asutuilla alueilla) jonkin asteinen murroskausi, sillä kaikki verkkosivuja tekevät tahot eivät ole joko havainneet uuden ajanlaskun alkua tai sitten eivät osaa toteuttaa responsiivisia sivuja. Tällöin saattaa vastaukseksi tiedusteluun tulla monia perusteluita miksi moista ei kannata lähteä tekemään. Joskus näin voi ollakin, mutta kannattaa olla tarkalla korvalla, että mikä on oikea syy, jos verkkosivujen tekninen tarjoaja suosittelee jotain muuta kuin responsiivisia sivuja niitä pyydettäessä.

Lopuksi


Asiakkaiden kännykän näytölle pääseminen ei luonnollisesti ole ihan sillä tehty, että luodaan mobiilisivut. Mobiilisivuja/mobiilimaailmassa tulee markkinoida ihan siinä missä muuallakin. Markkinoinnissa mobiilissa toimii pitkälti samat lainalaisuudet kuin muuallakin ja onneksi osa markkinointiväylistäkin on samoja kuin normaaleiden verkkosivujen markkinoinnissa, kuten esimerkiksi AdWords, mutta näistä keinoista sitten ehkä toisessa kirjoituksessa.

Mobiilimarkkinointi on vielä Suomessa alkutekijöissään, kuten todettua. Tällä hetkellä noin 10% kaikesta netin selailusta Suomessa tehdään mobiililaitteilla (StatCounter Global stats -sivuston mukaan). Käyttömäärän kasvu on kuitenkin jo tyhmemmänkin helppoa ennustaa ja olisi erittäin hölmöä olla tiedostamatta tätä. Siis kun seuraavan kerran mietit, että teetätkö uuden esitteen, niin suosittelen harkitsemaan sitä, että jätät esitteen tekemisen väliin ja alat kertomaan toiminnastasi suoraan asiakkaiden puhelimiin.

Ei kommentteja: